You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Elgreco Gallery Greece

  • Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Eames Plastic Side Chair DSR

Οι Charles και Ray Eames προσπάθησαν μέσα από τα σχέδιά τους να φέρουν “τα περισσότερα από τα βέλτιστα στο ευρύτερο κοινό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος”. Ίσως το μοντέλο που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο αυτές τις αρχές είναι η σειρά των Plastic Chairs. Για χρόνια το ζευγάρι των σχεδιαστών διερεύνησε τη θεμελιώδη ιδέα ενός ενιαίου κελύφους καθίσματος έτσι πλασμένο ώστε να προσαρμόζεται στα περιγράμματα του ανθρώπινου σώματος. Μετά από σειρά πειραματισμών με το κόντρα πλακέ και τα φύλλα αλουμινίου τη δεκαετία του ’40 που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των σχεδιαστών, έστρεψαν την έρευνα των υλικών τους σε άλλα πεδία καταλήγοντας να χρησιμοποιούν πολυεστερικές ρητίνες με ενίσχυση υαλοβάμβακα.

Οι Eames αναγνώρισαν άμεσα και αξιοποίησαν τα πλεονεκτήματα αυτού του νέου υλικού, όπως η πλαστικότητα, η στιβαρότητα, η ευχάριστη υφή του και η καταλληλότητά του για τη χρήση του σε μία βιομηχανική γραμμή παραγωγής. Με αυτό το υλικό, που πρώτη φορά εισήχθηκε στην βιομηχανία επίπλων, κατάφεραν να παράξουν επιτυχώς τα σχέδια του των κελυφών για μαζική παραγωγή. Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο διαγωνισμό “Low-Cost Furniture Design” που οργανώθηκε από το Museum of Modern Art το 1948, η Plastic Armchair (A-shell) και η Plastic Side Chair (S-shell) έκαναν είσοδο στην αγορά το 1950 ως τις πρώτες πλαστικές καρέκλες μαζικής παραγωγής στην ιστορία του επίπλου.

Οι πλαστικές καρέκλες των Eames εισήγαγαν μία νέα τυπολογία επίπλων που έγιναν ευρέως διαδεδομένες: η πολυλειτουργική καρέκλα της οποίας το κέλυφος μπορεί να συνδυαστεί με μία ποικιλία διαφορετικών βάσεων ώστε να εξυπηρετηθούν διαφορετικοί σκοποί. Ήδη από τη δεκαετία του ’50, οι Eames παρουσίασαν μία σειρά βάσεων που ευνοούσε διαφορετικές στάσεις του σώματος. Ένα ιδιαίτερα ρηξικέλευθο μοντέλο ήταν η βάση με τα μεταλλικά ποδαράκια Eiffel Tower - ένα περίτεχνο και χαριτωμένο σχέδιο φτιαγμένο από ατσάλινο σύρμα που συνδυάζει ελαφρύ βάρος και φίνες γραμμές με δομική δύναμη.

Σήμερα η Vitra κατασκευάζει άνετα κελύφη καθισμάτων ων Plastic Side Chairs και Plastic Armchairs από πολυπροπυλένιο, προσφέροντας ευρεία γκάμα επιλογών σε βάσεις, χρώματα καθισμάτων και υφασμάτων.  Αυτό επιτρέπει στους πελάτες να δημιουργήσουν αναρίθμητους διαφορετικούς συνδυασμούς και να χρησιμοποιήσουν τις καρέκλες αυτές σε πολλούς ετερόκλητους χώρους - από τραπεζαρίες και σαλόνια μέχρι οικιακούς ή εταιρικούς γραφειακούς χώρους και δωμάτια συνεδριάσεων, από εστιατόρια και καφέ μέχρι αίθουσες αναμονής, 

About Designer
Charles & Ray Eames
Ο Charles Eames γεννημένος το 1907 στο St.Louis, Missouri, σπόυδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Washington στο St.Louis και άνοιξε το δικό του γραφείο μαζί με τον Charles M. Gray το 1930. Το 1935 ίδρυσε μία άλλη αρχιτεκτονική φίρμα με τον Robert T. Walsh. Αφού παρέλαβε την υποτροφία του Cranbrook Academy of Art το 1938, μετακόμισε στο Michigan και συμπερλήφθηκε στο διδακτικό προσωπικό του επόμενου έτους. Το 1940, ο ίδιος μαζί με τον Eero Saarinen απέσπασαν το πρώτο βραβείο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό 'Organic Design in Home Furnishings' - μία διοργάνωση του Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης. Τον ίδιο χρόνο, ο Eames έγινε διευθυντής του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού στο Cranbrook, και το 1941 παντρεύτηκε τη Ray Kaiser. Η Ray Eames γεννήθηκε το 1912 στο Sacramento της California με το όνομα Bernice Alexandra Kaiser. Φοίτησε στο Bennett College του Millbrook της Νέας Υόρκης, και συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική με τον Hans Hofmann έως το 1937. Τη χρονιά αυτή παρουσίασε τη δουλειά της στην πρώτη ομαδική έκθεση των American Abstarct Artists στο Riverside Museum της Νέας Υόρκης. Εγγράφηκε στο Cranbrook Academy of Art το 1940 και παντρεύτηκε τον Charles Eames την επόμενη χρονιά. Το διάστημα 1941-1943, οι Charles και Ray Eames σχεδίασαν και κατασκεύασαν νάρθηκες και φορεία από πρεσαριστό κόντρα πλακέ, και το 1946 εξέθεσαν τα “πειραματικά” τους έπιπλα από πρεσαριστό κόντρα πλακέ στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία Herman Miller στη Zeeland του Michigan ξεκίνησε να παράγει τα σχέδια των Eames. Οι Charles και Ray συμμετείχαν το 1948 διαγωνισμό “Low-Cost Furniture” του MoMA, και κατασκεύασαν το Eames House το 1949 ως τη δική τους ιδιωτική κατοικία. Το 1955 καταπιάστηκαν με άλλες πτυχές της πρακτικής τους όπως φωτογραφία και filmmaking, ενώ το 1964 ο Charles έλαβε το τιμητικό διδακτορικό του τίτλο από το Pratt Institute της Νέας Υόρκης. To γραφείο των Eames σχεδίασε το IBM Pavilion για το 1964-65 World’s Fair της Νέας Υόρκης, ενώ το 1969 συμμετείχαν στην έκθεση 'Qu'est-ce que le design?’ στο Musée des Arts Décoratifs, στο Παρίσι. Το διάστημα 1970-71, o Charles έλαβε τη θέση του Charles Eliot Norton Professor of Poetry στο πανεπιστήμιο Harvard. Το MoMA παρουσίασε ξανά το έργο των Eames, στην έκθεση 'Furniture by Charles Eames’ το 1973. Ο Charles Eames πέθανε στο St. Louis το 1978, ενώ ο θάνατος της Ray ακολούθησε 1988. Οι Charles και Ray Eames υπήρξαν μία από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιρροές της Vitra. Η δραστηριότητα της εταιρείας ως κατακευαστές επίπλων ξεκίνησε το 1957 με την παραγωγή των δικών τους σχεδίων. Ακόμη και σήμερα, η σχεδιαστική τους φιλοσοφία συνεχίζει να διαμορφώνει τις αξίες, τον προσανατολισμό και τους στόχους της εταιρείας.